Gijsen Zien & Horen

Je bent slechtziend als het zicht aan één of beide ogen minder dan 40% is. Je kunt je dagelijkse activiteiten niet meer doen ondanks je optimaal gecorrigeerde bril of contactlens. Er zijn gelukkig genoeg optische hulpmiddelen om je te helpen. De technologische ontwikkelingen op dit gebied zijn niet stil blijven staan. De beeldschermloep is daar een goed voorbeeld van. Dit hulpmiddel is een elektronisch vergrootapparaat. De te lezen tekst leg je onder het beeldscherm. Via de videocamera in het apparaat wordt de tekst vergroot afgebeeld op het beeldscherm. De gewenste vergroting is zelf in te stellen.

Een loepenbril wordt vaker toegepast wanneer de gezichtsscherpte rond de 50% of minder is. Met de loepenbril wordt de leesafstand naar 25cm gebracht. Door de hogere vergroting, sterke brillenglazen en korte leesafstand is toch een goede gezichtsscherpte haalbaar. Wanneer de gezichtsscherpte te laag is voor een loepenbril, zijn we aangewezen op (digitale) hulpmiddelen.

Handloepen zijn er in diverse soorten. Het nadeel van een handloep is dat hoe hoger de vergroting, hoe kleiner de loep is. Daarbij dien je de loep steeds korter op het leeswerk te houden als deze sterker wordt. Vaak is een digitale loep dan een uitkomst.

Een digitale loep is een hulpmiddel voor het lezen van teksten of het bekijken van foto’s. Wanneer een hogere vergroting of meer contrast nodig is, kan een digitale loep helpen om beter te kunnen lezen.

Slechtziende mensen zijn ook wel gebaat bij gekleurde glazen. Iedere aandoening heeft zo specifieke kleuren. Een geelfilter zorgt voor meer contrast en daardoor ook meer scherpte. Ook belangrijk is een goede verlichting. Denk daarbij eens aan een daglichtlamp. Deze lamp bootst het daglicht na en zorgt ook voor meer scherpte.

Oorzaken van slechtziendheid

Sommige mensen ervaren een donkere vlek midden in hun beeld. Het tegenovergestelde komt ook voor, voor deze mensen is het net alsof ze door een koker kijken. Sommigen zien slecht in het donker, anderen zien juist beter bij schemerlicht dan bij fel licht. Er zijn dus veel verschillende vormen van slechtziendheid. Slechtziendheid kan door meerdere oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld:

  • Macula Degeneratie (slijtage aan de achterkant van het oog)
  • Glaucoom (verhoogde oogdruk)
  • Staar (vertroebeling ooglens)

Bekijk ook

Optometrie