Dichtbij kijken
Al in de negentiende eeuw werd opgemerkt dat bijziendheid vaker voorkwam bij kinderen uit de hogere klassen van de samenleving. Het duurde vervolgens nog een eeuw voordat er een verband gelegd werd tussen verstedelijking, opleidingsniveau en myopie. Begin deze eeuw is het verband ook wetenschappelijk vastgesteld. Veel dichtbij kijken in de kindertijd, zoals bij schoolwerk, verergert bijziendheid. In 1935 werd al vastgesteld dat myopie het risico op maculadegeneratie, glaucoom en netvliesloslating verhoogt.
Buitenlicht
Ook werd er in de vorige eeuw al een link gelegd tussen de hoeveelheid buitenlicht waaraan kinderen werden blootgesteld en de ontwikkeling van bijziendheid ofwel myopie. De aanmaak van dopamine in het netvlies wordt beïnvloed door buitenlicht en dit remt de groei van het oog. Lezen is op dit moment de grootste oorzaak van myopie, maar deze positie wordt langzaam ingenomen door het vele gebruik van smartphones en tablets. Was het voorheen nog uitsluitend voor educatief gebruik, nu zijn kinderen in hun vrije tijd voornamelijk bezig met dichtbij kijken op apparaten en spelen zij nauwelijks meer buiten. Een zorgelijke ontwikkeling! Wanneer kinderen minimaal twee uur per dag buiten zijn, vermindert dit de progressie van myopie.
Onderzoek
In 2022 start de MAD-studie van het ErasmusMC. Dit grootschalige bevolkingsonderzoek in Rotterdam volgt de ontwikkeling van ongeveer 7.000 kinderen (inmiddels volwassenen), geboren tussen 2002 en 2006. Centraal staan de groei, ontwikkeling en gezondheid van deze destijds kinderen, waaronder de gezondheid van de ogen en de ontwikkeling van myopie. Hieruit zijn vele inzichten gekomen over de ontwikkeling van myopie waaronder de 20-20-2 leefregel. Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet); een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken; en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen (inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk) zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.
Erfelijkheid
Myopie kan een erfelijke aandoening zijn en kinderen met ouders die bijziend zijn hebben meer kans om zelf ook bijziend te worden. Het is niet zo dat alle kinderen van myope ouders zelf ook myopie ontwikkelen. Er zijn meer dan 150 genen gevonden die mogelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van bijziendheid. Dit verklaart echter niet de enorme toename van bijziendheid onder de jeugd. Levensstijl heeft veel invloed en de combinatie maakt of een kind in de categorie ‘hoge myopie’ komt. Maar hoe dit mechanisme precies werkt is nog niet volledig ontrafeld.
Oplossing
Gelukkig zijn er wel al producten ontwikkeld die de toenamen van myopie kunnen tegengaan. Zo heeft Hoya in 2021 het MiYOSMART glas ontwikkeld. Dit is een glas dat is gebaseerd op de D.I.M.S. technologie. Dit zijn allemaal kleine defocus segmenten, die de breking van de lichtstraling die op het netvlies vallen corrigeren. Een eenvoudig aan te passen enkelvoudig brillenglas. Geen beperkingen in de keuze van het montuur! Op het moment is deze technologie dusdanig ontwikkeld dat men dit ook in de vorm van lenzen kan toepassen.
Omdat wij bij Gijsen ervan overtuigd zijn dat dit een groot probleem is en achter de ontwikkelingen van Hoya staan, hebben we dit glas opgenomen in een abonnement vorm; Myopie & care; een compleet behandelplan voor kinderen met myopie. Benieuwd of jouw kind hier iets aan heeft? Enigszins voorkomen is beter dan ergere ontwikkelingen te moeten genezen. Maak daarom vroegtijdig en met regelmaat een afspraak om de ogen van jouw kind(eren) te checken. Myopie controle